Romneys groda tydliggör hans problem

Med anledning av Mitt Romneys uppmärksammade uttalande har undertecknad skrivit en artikel som publiceras på Newsmill:

Videon från en privat fundraiser där Mitt Romney uttrycker att närmare hälften av USA:s befolkning är bidragsbundna offer har väckt en livlig debatt. Om klippet utgör ett ödesdigert misstag för Romney-kampanjen som en del experter redan hävdar återstår att se. Oavsett förstärks bilden av en kandidat som fortfarande famlar i de frågor som borde vara hans trumfkort: jobben och ekonomin.

Barack Obama har åstadkommit en hel del under sin första mandatperiod. En historisk sjukvårdsreform, regleringar på Wall Street, en räddad bilindustri och en dödad terroristledare. ”General Motors is alive and Bin Ladin is dead” som Joe Biden summerar det. Likväl har presidenten det svårt i de allra viktigaste frågorna: jobben och ekonomin.

USA:s ekonomi återhämtar sig långsamt men är fortsatt svag. Samtidigt är arbetslösheten fortsatt hög: 8,3 procent i augusti. Även om den har varit uppe och vänt på över 10 procent är den trots allt lika hög nu som under Obamas första månad i Vita huset. Inte sedan Franklin D. Roosevelt har en amerikansk president blivit återvald med lika höga arbetslöshetssiffror. Republikanerna har onekligen ett kommunikativt slagläge.

Trots det är ”försiktigt positiv” det svar jag har fått från demokrater från såväl New York, Santa Barbara som Pennsylvania när jag har frågat vad de tror om utgången i valet. Och de har opinionssiffrorna på sin sida. Barack Obama leder just nu i samtliga avgörande swing states. Varför? Kärnfullt uttryckt för att hans motståndare inte har lyckats presentera ett bättre alternativ. Mitt Romney och Paul Ryan saknar en konkret plan för fler jobb och en stringent berättelse för morgondagens USA.

Romney är givetvis medveten om att han inte lyfter i opinionen. Därför gjordes ett tafatt försök att skuldbelägga Obama för de fyra dödade amerikanerna i Libyen. Det misslyckades och väckte enbart ilska från ledande republikaner som vill se ett fokus i Romney-kampanjen. Om inget exceptionellt inträffar på den globala arenan kan vi förvänta oss att den oerfarna duon Romney och Ryan håller sig borta från den utrikespolitiska debatten framöver.

Istället lär vi få se en upptrappning av den retoriska frågan ”are you better off than four years ago?” och en precisering av hur det republikanska alternativet tänker skapa de tolv miljoner jobb som de talar om. Det behövs om de ska lyckas övertyga tillräckligt många väljare om att byta ut ledningen i Vita huset.

Sjukvårdsreformen, bilindustrin, Bin Ladin och den internationella terrorismen. Dessa ämnen, och många fler, kommer att debatteras och utvärderas under hösten. Men mätningarna är tydliga: jobben och ekonomin är de dominerande frågorna.

Den verklighetsbeskrivning som Mitt Romney fortfarande kämpar emot uttrycktes väl av James, en medelålders man med ett välansat vitt skägg, som jag träffade när jag knackade dörr med Obama-kampanjen i en förortsidyll i Pennsylvania: ”Obama tog över i ett läge då finansinstituten nyss hade kollapsat, bankerna var på väg att falla och landet befann sig på en motorväg mot en depression. Det är en lång väg kvar att vandra men det hade definitivt kunna vara värre. Vi är på väg åt rätt håll.”

Rasmus Lenefors

Läsvärt: Ab l DN l DN l SvD l SvD

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 reaktion på “Romneys groda tydliggör hans problem

  1. Pingback: I väntan på Obama | My fabulous life in New York

  2. Pingback: Facit efter Mitt Romneys groda | RASMUS LENEFORS

  3. Pingback: Ny reklamfilm mot Obama | RASMUS LENEFORS

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *