Vinnarna i South Carolina och Nevada

Hillary Clinton Nevada

Så var det dags att summera ytterligare en spännande primärvalsnatt.

På vänstersidan vann Hillary Clinton Nevadas caucus över Bernie Sanders med 53 procent av rösterna. Som Politico skriver blev det inte den överlägsna seger som Clintonlägret sannolikt såg framför sig för ett par månader sen, men till skillnad från i Iowa blev vinsten likväl odiskutabel och bromsar åtminstone tillfälligt Bernie Sanders framgångsvåg och underkänner de som hävdat att vi är på väg mot ett nytt 2008. Clinton har nu en marginell seger i Iowa, en tydlig seger i Nevada och ser även ut att ta hem det kommande primärvalet i South Carolina. Det är troligen inte tillräckligt för att Bernie Sanders ska hoppa av – han har ju en storseger i New Hampshire, endast en knapp förlust i Iowa och därtill en välfylld kampanjkassa – men möjligen kan Vermontsenatorn hänga på repet efter Super Tuesday. Det amerikanska valåret 2016 har dock visat att vi bör vara försiktiga med våra slutsatser.

På den republikanska sidan blev utgången än mer intressant. Donald Trump tog sin andra raka seger och Marco Rubio knep andraplatsen precis före Ted Cruz. Men mest kommer vi att minnas primärvalet i South Carolina för att den tidigare storfavoriten Jeb Bush meddelade att han nu lägger ner sin kampanj. Det bekräftar med eftertryck att detta inte är ett valår som andra och att det definitivt inte är etablissemangets valrörelse. För Bush hade namnet, erfarenheten, pengarna, organisationen och partitopparnas stöd. Men väljarna lyckades han inte vinna. De har istället gått till en totalt opolerad TV-kändis. NBC står för en längre och mycket läsvärd analys av Jeb Bushs sorti.

Den här bloggen har som bekant tippat att Marco Rubio till slut ska bli Republikanernas kandidat då han jämfört med Donald Trump och Ted Cruz framstår som betydligt mer moderat och därmed – historiskt sett – också mer valbar. Tittar vi på de inledande resultaten förefaller The Donald dock onekligen svårslagen och vi ska heller inte glömma att Rubio de facto har varit en Tea Party-rörelsens guldgosse. Att han per automatik skulle attrahera tidigare Jeb Bush-supporters är långt ifrån en självklarhet. Det enda vi egentligen kan konstatera är att vi nu ser ut att få ett tremansrace mellan Trump, Cruz och Rubio.

Mer att läsa: CNN l DNNBC l NBC l SVTWashington Post Foto: News.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *